Landschap Erfgoed Utrecht

Landschap Erfgoed Utrecht is de eerste organisatie in Nederland die landschap en erfgoed structureel samenbrengt. Landschap Erfgoed Utrecht is ontstaan uit een fusie tussen Erfgoedhuis Utrecht en Landschapsbeheer Utrecht en is gevestigd op het prachtige Landgoed Oostbroek (koetshuis) in de Bilt.

Landschap Erfgoed Utrecht (LEU) is een stichting. LEU ontvangt subsidie van de Provincie Utrecht en is beneficient van de Nationale Postcode Loterij. Naast het uitvoeren van basistaken wordt er ook gewerkt op projectbasis. Deze projecten worden gefinancierd door diverse externe partijen.

Als je door de provincie Utrecht loopt, dan hoor je de verhalen. Je ziet de vele sporen van het verleden en je voelt de toekomst. Landschap Erfgoed Utrecht probeert dat verleden te verbinden met de toekomst.

Landschap Erfgoed Utrecht werkt samen met de kennis en kunde van veel lokale en regionale partijen en meer dan 9000 vrijwilligers, om het landschap met zijn historie te verbinden, en kinderen en volwassenen hun eigen omgeving en geschiedenis te laten ontdekken, beleven en waarderen.

LEU werkt ook mee om landschappen te helpen beheren, dier en plant ruimte te geven, erfgoed te bewaren, eigenaren van grond en monumenten en instellingen en musea te ondersteunen, zodat de mensen de band met hun omgeving kunnen voelen, nu en later.

De missie van LEU is als volgt samen te vatten: Samen zorgen voor het waardevolle landschap en erfgoed van de provincie Utrecht om er nu en in de toekomst van te kunnen genieten.