IJsselstein

 • Rayon

  Commissie Omgevingskwaliteit

 • Voorzitter

  mw. W.A.J. Kosterman

 • Leden

  dhr. R.A. Beeuwkes
  dhr. J. Kamphuis
  dhr. P.C.J.R. Tesser
  dhr. A. Tom (MooiSticht)

 • Burgerlid

  dhr. B. Rietveld

IJsselstein is een oude Baroniestad gesitueerd aan de rand van de stedelijke agglomeratie van Utrecht en grenzend aan het Groene Hart. Het bebouwd oppervlak van de gemeente is in de laatste veertig jaar fors gegroeid door de toevoeging van een aantal relatief grootschalige nieuwbouwwijken.

IJsselstein was vele eeuwen lang de hoofdkern van de Baronie van IJsselstein, een zelfstandig bestuursorgaan, waartoe naast IJsselstein ook de dorpen Benschop en Polsbroek-noord behoorden. De historische stadskern heeft een overzichtelijke rechthoekige plattegrondvorm en wordt gedomineerd door de aanwezigheid van twee forse kerkgebouwen, de middeleeuwse thans hervormde kerk en de 19de eeuwse Nicolaasbasiliek.

De toren van de hervormde kerk is o.a. uniek omdat de onderbouw ervan het oudste bouwwerk is in renaissancestijl te noorden van de Alpen. Aan de noodwestzijde van de stad vormt de Kasteeltoren een belangrijk restant van het voormalige middeleeuwse kasteel waar IJsselstein zijn naam aan te danken heeft. Aan de zuidoostzijde van de binnenstad was tot de jaren ’50 een onbebouwd middeleeuws terrein aanwezig, eeuwen geleden al gepland als uitbreiding van de stad. Pas in de jaren ’50 is hier de woonwijk Nieuwpoort gerealiseerd. De bebouwing in deze wijk wordt gekenmerkt door een samenhangende wederopbouwarchitectuur.

Overzicht gemeenten

Neem contact met ons op

Op werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar van 09.00-16.30 uur. Mailen kan altijd!